tacisaglar022 tacisaglar048 tacisaglar003 tacisaglar017 tacisaglar090

Kadınlar ve Dalış

Posted: September 18th, 2008 | Author: admin | Filed under: Sağlık | Tags: | No Comments »

Kadınların dalışa olan ilgisi son dönemlerde önemli bir artış göstermektedir. Bu nedenle Sağlık bölümümüzde “Kadınlar ve Dalış” konusunda çeşitli bilgilere yer vermemizin yararlı olacağını düşündük.

Hamilelik ve Dalış :
Hamilelik ve Dalış arasındaki ilişki insanların en çok merak ettikleri konuların başında gelmektedir. Bu konuda en çabuk verilebilecek cevap “Lütfen hamileyken dalmayınız!” olmaktadır. Hiperbarik basıncın cenin’e zarar verdiği yönünde tıbbi kayıtlarda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bazı karbon monoksit zehirlenmesi sebiyle HBO tedavisi gören hamile hastalarda cenin’in herhangi bir ters etkiye maruz kalmadığına rastlanmış olsa da, cenin’in kendisini koruyacak ve basınç sebebiyle oluşacak baloncukları, bir yetişkin gibi, filtre edecek akciğerlere sahip olmadığı unutulmamalıdır.

Adet Dönemi :
Adet dönemi sendromu adet döneminde ve öncesindeki meydana gelen hormonal değişikliklerle ilişkilendirilen hastalık benzeri semptomlardır. Bu semptomları şiddetli olması durumunda, adet dönemi sendromu ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ruhsal yapı değişiklikler ve anti-sosyal davranışlar, bir dalış teknesindeki dalgıç etkileşiminde ve dalış yapılan buddy ile olan ilişkilerde problemler ortaya çıkmasına sebep olabilir. Adet döneminin sendromunun şiddeti dalgıç yaşlandıkça östrojen dalgalanmalarının artması nedeniyle daha da artacaktır. Bu konuda hormonal dengeleyiciler işe yaramaktadır.

Emzirme :
Bebek emziren dalgıçlar anne sütünde bulunan nitrojen baloncuklarının bebeklerine zararlı olacağı konusunda bir kaygı duymaktadırlar. Bu konu nitrojenin göğüs bezlerinde bulunananne sütünde baloncuklar oluşturmaması sebebiyle kaygı duyulmaması gereken bir konudur. Bunun yanısıra anne sütünde baloncuklar içinde nitrojen bulunsa bile, bunun bebeğe bir zararı olmazdı. Mikroskobik parçacıklar halinde de olsa bu baloncukların yutulmasının bebek açısından herhangi bir yönden zararlı olması,yutulan parçacıkların zaten gazın halihazırda belirgin bir özellik olarak yer aldığı mide ve bağırsak bölgesine gitmesi sebebiyle, olası değildir.
Bebeğin birkaç saat emzirilememesi sonucu, dalış gezilerinde göğüslerde aşırı şişkinlik oluşabilir. Bu şişkinlik sıkıca vücuda oturan dalış elbiseleri içinde rahatsızlığa yol açabilir. Bu konuda hazırlıklı olmakta fayda vardır. Dalış sırasındaki basınç değişikliklerinden bu şişkinlik sebebiyle etkilenmeniz olası değildir. Bu konuda göğüs pompası kullanabilir ve bebek için gerekli olan sütü sağıp, soğuk ortamda saklayabilirsiniz.
Sonuç olarak 1998 yılındaki Tıp seminerlerinde, Dr. Maida Taylor, dalış ve emzirme dolayısıyla yüksek enerji harcanması ve dalma nedeniyle oluşan dehidrasyon sebebiyle anne sütü miktarında azalma olabileceği konusunda şüpheler olduğunu açıklamıştır. Böyle bir durumla karşılaşılabileceği için anne bir pediatrist onaylanmış bazı ek hazırlıkları yanında bulundurmalıdır. Bu bağlamda, bebek sütten kesilinceye kadar dalışları ertelemek mantıklı olabilir.

Daha detaylı bilgi için lütfen scubadoc sitesini ziyaret ediniz. (http://www.scuba-doc.com )




Comments are closed.