Tüplü Dalış Kuralları
Posted: May 19th, 2016 | Author: admin | Filed under: Uncategorized | No Comments »Tüplü Dalış Kuralları
TÜPLÜ DALIŞTA ALTIN KURALLAR
Yanlız dalınmaz çünkü aşağıda herşeyden uzaktasınızdır. Her hangi bir
ekipman arızası, kramp, çaparize düşme, derinlik sarhoşluğu gibi beklenmedik durumları tek başınıza bertaraf edemezsiniz. İki dalış arkadaşı (BUDDY) bir birinden sonuna kadar sorumludur. Suya girmeden öncesinden sudan tekneye dönünceye kadar bu ikili, et ve tırnak olmalıdır.Eğer iki arkadaş kıyı dalışı yapıyorsa mutlaka karada da bir gözlemci olmasında da büyük yarar vardır.SİZEEĞİTİMİNİZİN İZİN VERDİĞİ DERİNLİĞİ AŞMAYIN
Bir yıldız dalıcılar için derinlik sınırı 18m dir. Tüm sportif dalıcılar için derinlik sınırı ise eğitim düzeyi ayırmaksızın 30 m.dir
Dekomprasyon belli derinlikte izin verilen sürenin aşılması neticesinde yüzeye çıkarken bekleme yapılmasının gerektiği haldir. Sportif dalışlar dekomprasyonsuz izin verilen dip zamanlarına göre yapılmalıdır. Dalışlarda emniyet açısından çıkışta 3m de 3-5 dk. emniyet duraklaması yapılmasında fayda vardır. Özellikle 30m nin altına yapılan dalışlarda sıfır dip zamanı aşılmamış olsa bile 3m de 5 dk emniyet duraklaması zorunludur
ASLA NEFESİNİZİ TUTMAYIN
Sualtındaönemli kurallardan biride nefes tutmamaktır. Devamlı yavaş ve derin nefes alın.Düzenli nefes alarak kendimizi sualtındaki basınç değişimlerine karşı korumuş oluruz. Bunu uygularken çıkış hızının 10m / dk. aşmaması gerektiği de akılda tutulmalıdır. En küçük hava kabarcığınından daha yavaş çıkış yapın.
ALKOLLÜ DALMAYIN
Alkol almışken hatta bir gece öncesinden alkol kullandıysanız dalmayın bu derinlik sarhoşluğu riskini arttırdığı gibi dekomrasyon hastalığı riskini de arttıracaktır.
YO-YO DALIŞI YAPMAYIN
Belli bir derinliğe ulaştıktan sonra yükseldiyseniz tekrar dalarak ve yükselerek dalış yapmayın. Bu dekomprasyon hastalığı riskini arttırır. Bunun için dalış öncesi planlamanın iyi yapılarak inilecek max. derinliğin kararlaştırılması ve bu derinliğe inilip çıkışa başladıktan sonra yavaş yavaş yükselerek bir daha derine inilmemesi gereklidir.
DALIŞ GRUPTAKİ TECRÜBESİ EN AZ DALGICA GÖRE PLANLANIR
Dalış planlaması yapılırken gruptaki en zayıf dalgıç göz önünde bulundurularak derinlik ve zaman planlaması yapılmalıdır.TÜPÜNÜZDE Kİ HAVAYI SÜREKLİ KONTROL EDİN.
Özellikle derin dalışlarda tüpünüzdeki havayı sık sık kontrol edin. Hava miktarı 100 bar sınırında iken dönüşe başlamış olmalı ve min. 50 bar ile emniyet duraklamasında olmalısınız.
ZARAR VERMEKTEN KAÇIN
SCUBA dalışlarında dikkat edilmesi gereken bir konu da sualtı canlılarına zarar vermemektir. Bir çoğu oldukça hasas ve kırılgan yapıda (tüplükurt, mercanlar, vs.) olan sualtı canlılarını elle tutmaya çalışmak, suyun dışına çıkartmak yapmamanız gereken davranışların başında gelir. Ayrıca boş da olsa sualtından kabuk dahi kesinlikle çıkartılmaz. Ayrıca bazı deniz canlıların kesici ya da delici özelliklerinin de olduğunun unutulmaması gerekir.
Leave a Reply